De Chinezen komen!

Het forum bedoeld voor serieuzere zaken.
Niet serieuze zaken gaan zo "Algemeen Gebabbel" in!
Plaats reactie
Gebruikersavatar
pietvanvliet
Beheerder
Beheerder
Berichten: 7870
Lid geworden op: 20-10-02 16:09
Locatie: Het niets

De Chinezen komen!

Bericht door pietvanvliet » 04-11-06 18:34

Want deze variant op het doemscenario uit de tweede helft van de vorige eeuw dringt zich toch bij me op.

NU.Nl schreef:China strooit met miljarden op Afrika-top

Uitgegeven: 4 november 2006 07:08
PEKING - Bijna vijftig Afrikaanse regeringsleiders en staatshoofden zijn zaterdag in de Chinese hoofdstad Peking begonnen aan een grote conferentie over versteviging van de banden tussen China en Afrika. De top, volgens China de grootste internationale conferentie ooit in Peking gehouden, werd geopend door de Chinese president Hu Jintao, aldus het staatspersbureau Xinhua.

De tweedaagse top is bedoeld om de steeds nauwere (handels)banden tussen China en Afrikaanse naties te bestendigen.


China staat te popelen om miljarden te investeren en Chinese producten te exporteren. De stomende economie van de volksrepubliek zit bovendien te springen om Afrikaanse olie en andere grondstoffen.


Wat zo ongeveer wil zeggen: "Wij lenen jullie geld om bij ons producten te kopen en daarvoor verlangen wij een aantal tegenprestaties". Een beetje vergelijkbaar met de manier waarop Soviet Rusland zaken deed. De 'grote broer' bindt een aantal kleinere broertjes aan zich door middel van 'handelsovereenkomsten' en gaat daarna vertellen wat de kleine broertjes moeten doen en hoe hoog ze moeten springen.

Kredieten

Volgens Hu is China bereid tot 2009 vijf miljard dollar aan kredieten te verstrekken aan Afrikaanse naties tegen gunstige voorwaarden. De Chinese president voorspelde dat de Afrika-top in Peking historie zal maken. Hu kondigde aan de hulp aan Afrika te zullen verdubbelen en strategische allianties te sluiten die verder gaan dan alleen handel.


Goed plan. De G8 scheldt miljarden kwijt en de Chinezen gooien er weer even 5 miljard tegenaan. Je kunt zeggen wat je wilt, maar ze stappen keurig in het gat dat 'wij' hebben achtergelaten: Je leent ze geld waarvan je wéét dat ze het niet terug gaan betalen en je gaat vervolgens jaaaaaaaaaaaaaaaren teren op de rente.

'Vriend'

"China zal voor altijd een goede vriend, een goede partner en een goede broer zijn voor Afrika", aldus de leider van 1,3 miljard Chinezen. Hij wees erop dat China en Afrika gezamenlijk meer dan eenderde van de wereldbevolking vertegenwoordigen.


:O
Dat deden de Britten op een gegeven moment in hun eentje en als de westerse wereld en de Indiërs samen worden gerekend zitten we aan meer dan een derde, dus lul niet zo stoer want het slaat als kut op morgen.

Maar als "voor altijd" hetzelfde betekent als "zolang we ze kunnen gebruiken om de producten die de markt in andere gebieden zouden verzieken, daarna kunnen ze barsten", ben ik gaarne bereid te geloven dat China zich als 'goede vriend' zal opstellen.

Chinees-Afrikaanse vriendschap noemde hij dan ook cruciaal voor de wereldeconomie en de wereldvrede.


Tuurlijk. Als ik nou gewoon een wilde gok mag doen, vrees ik dat het investeren van $5 miljard in 50 landen nu niet echt heel erg gaat bijdragen aan de wereldvrede.

Voor $100.000.000 kun je namelijk een hoop wapentuig aankopen en de cynicus in mij gelooft niet zo erg dat de meeste van de 50 leiders die in Peking aanwezig zijn nu zo bekend staan om consideratie met hun burgerbevolking.

En dan druk ik mij bijzonder voorzichtig uit.

Chinese media presenteerden zaterdagochtend een actieplan van China voor Afrika dat onder meer bestaat uit de oprichting van drie grote landbouwinstituten, de training in China van 15.000 Afrikaanse professionals, de bouw van zeker 30 nieuwe ziekenhuis en een investering van tientallen miljoenen in de bestrijding van malaria.


Tof plan. Een land dat al jaren lijdt onder hogersnoden gaat de afrikanen vertellen hoe ze hun landbouw moeten opzetten. Gewoon lekker centraal plannen mensen, dan komt het allemaal goed.

Zoals Georgina zou zeggen: Naja, dat schiet dan wel lekker op met de overbevolking!

Mensenrechten

De Chinese omhelzing van Afrika is niet onomstreden. Het land trekt zich niets aan van politieke situaties in Afrikaanse staten, beschuldigingen van mensenrechtenschendingen, van autocratische heersers of van westerse opgeheven vingertjes. China wil gewoon zaken doen, simpel en duidelijk. Geen bemoeienis met Afrikaanse politiek, maar gewoon contracten sluiten zonder politieke voorwaarden.


Een woord:

Gelul.

Vooral de Verenigde Staten en de EU kijken al enige tijd met zorgen naar de al flink op stoom gekomen Chinese opmars in Afrika.

De handel tussen China en Afrika groeit als kool en vertegenwoordigt al een waarde van zeker 40 miljard dollar. Een land als Sudan levert tegenwoordig al meer olie aan China dan Saudi-Arabië.


No strings attached!

Ik vind het maar niks. Je laat een instabiel land een instabiele regio 'te hulp komen', dat kan nooit goed gaan.

Maar het is onze eigen schuld. Wij hebben de draak net zolang aan zijn staart getrokken totdat ie uit zijn hol kwam. De afgelopen tweeduizend jaar heeft China zich meest geconcentreerd op China (want de rest van de wereld bestond uit een soort van untermenschen). Dat heeft een hoop constructieve dingen opgeleverd en het heeft de bevolkingsgroei van Chinezen onderling op bepaalde momenten in de tijd netjes binnen de perken gehouden, om in de eufemistische sfeer te blijven.
Later is allang begonnen.
_________________
One day I'll raise again, and write something eternal then

Gebruikersavatar
James Taylor
Best kansloos...
Berichten: 1989
Lid geworden op: 25-09-03 21:22

Bericht door James Taylor » 04-11-06 18:51

China heeft zich in de loop der jaren sowieso al op diverse vlakken zo belangrijk weten te maken. Huishoudelijke apparatuur komt voor meer dan 50% uit China, copyright rechten erkennen ze niet, bedrijven MOGEN china binnen komen mits ze een alliantie aangaan met een chinees bedrijf en daarmee ook de kennis meenemen.
China vergaard op deze manier veel kennis in korte tijd en vooral goedkoop.

Mja.. ook over china ben ik niet positief..
?

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast