Meer school, meer lol?

Het forum bedoeld voor serieuzere zaken.
Niet serieuze zaken gaan zo "Algemeen Gebabbel" in!
Gebruikersavatar
LikeStrawberry
Raar wijf
Berichten: 26033
Lid geworden op: 04-03-04 18:49
Locatie: Nanaimo

Meer school, meer lol?

Bericht door LikeStrawberry » 02-06-06 10:55

Naar aanleiding van een discussie in het examen topic TMAKS dit topic om de discussie voort te zetten.

RadioRedhead schreef:
Idiotheque schreef:Nope, klinkt misschien heel denigrerend en generaliserend, maar ik merk vaak dat hoe lager de opleiding, hoe materialisticher de persoon in kwestie.
Volgend jaar na m'n examen kreeg ik een jaarboek mee, een daar in zat ook een gedeelte van de andere locatie van m'n oude school (alles lager dan VMBO TL) en die meisje zagen zichzelf in de toekomst allemaal als "huismoeder met veel kindjes" en die jongens allemaal met een dik salaris, groot huis en een mooie auto voor de deur :P


Maar... die mensen die dus een lagere opleiding hebben, kunnen geen mooie auto etc verdienen in de toekomst? Of is dat weer een verkeerde conclusie die ik uit je verhaaltje trek? :)

Realisme is altijd wel handig, en in sommige gevallen is het hopeloos. Maar niet alles VMBO-TL studenten eindigen als retarts.

Ik vind het inderdaad een beetje denigrerend en generaliserend, en voel me een beetje lullig, aangezien ik ook VMBO-T heb gedaan. Daarna gewoon mijn mavo ben gaan doen + havo, en nu gewoon alle diploma's op zak heb, in het 1 na laatste jaar zit van het MBO+ en het jaar erna mijn HBO diploma op zak heb. Waarna ik naar de universiteit vertrek.

Wat heb jij nou helemaal meer? Vraag ik me dan af.

gezond verstand? of gewoon een bevooroordeelt beeld?

Dit zijn geen aanvallen, maar vragen!


Salamanca schreef:
Ik denk dat Gwen meer doelt op de mensen die alleen een VMBO-T diploma hebben en denken dat ze er dan zijn.
Jij hebt doorzettingsvermogen, jij werkt door naar universitair niveau. met andere woorden: jij krijgt later een vet salaris en een dikke auto, mensen met alleen dat VMBO-T papiertje niet!


KMQueeNy schreef:Mensen die alleen hun vmbo diploma'tje hebben (of welke dan ook) maar meer niet, kunnen ook een heel eind komen.

Het is maar net hoe ze zichzelf opstellen, en het gaan aanpakken in deze wereld.


Salamanca schreef:Ja, tuurlijk kan dat! Maar met een papiertje op zak gaat dat nou eenmaal net iets makkelijker :)
Je wordt ook (deels) betaald naar je diploma! Het starterssalaris van een HBO-er ligt ook lager dan dat van een WO-er.Om door te gaan op bovenstaande discussie;

Ik vind het nogsteeds een bekrompen gedachte dat men denkt dat mensen met een laag diploma minder ver komen in de maatschappij. natuurlijk wordt dat verteld als je op school zit, zodat je door blijft leren, maar de werkelijkheid is, dat je eindigt, hoe je het zelf hebben wilt.

een niveau VMBO-T meneer/mevrouw kan in mijn ogen best een leuke baan vinden, hoger op klimmen, en het bedrijf overnemen. Om vervolgens winst te maken, en rijk te worden inclusief groot huis en dure auto. En dat allemaal met dat 'lage' diploma papiertje.

Een VWO-er kan in mijn ogen best geen baan vinden, denken; "ik ben VWO-er, mooi dat ik geen stoepjes ga vegen" en tot zijn/haar 45e van een uitkering leven, en geen tering van z'n leven maken.

Nu zijn dit 2 extreme voorbeelden, maar ik vind het zo bekrompen om te zeggen, mensen met een 'laag' niveau, komen laag terrecht, en mensen die 'hoog' niveau hebben, krijgen een top baan, een auto en een groot huis.

Dus, wat vinden jullie?

- onderbouw je mening
- zeg niet: ik ben het met hem/haar eens, maar onderbouw dat
- niet schelden
- andermans mening respecteren
- gezellig (normaal) discuseren
Laatst gewijzigd door LikeStrawberry op 02-06-06 11:05, 1 keer totaal gewijzigd.
Calm your tits!

stphn
Best kansloos...
Berichten: 1632
Lid geworden op: 15-04-03 14:27

Bericht door stphn » 02-06-06 11:05

gaat het nu over materialisme in combo met opleidingsniveau (waar gwen over begon) of over het 'kunnen maken' in combo met opleidingsniveau? drop even een stelling bitte :)
"That thing in the cellar is not my mother"

Gebruikersavatar
LikeStrawberry
Raar wijf
Berichten: 26033
Lid geworden op: 04-03-04 18:49
Locatie: Nanaimo

Bericht door LikeStrawberry » 02-06-06 11:06

JimmyJazz schreef:gaat het nu over materialisme in combo met opleidingsniveau (waar gwen over begon) of over het 'kunnen maken' in combo met opleidingsniveau? drop even een stelling bitte :)


Kun je niet gewoon over beiden je mening geven? Zet meer zoden aan de dijk dan je vraag. Oh, en de titel van het topic zegt misschien ook wel wat.
Calm your tits!

Gebruikersavatar
KMQueeNy
Moderator
Moderator
Berichten: 13372
Lid geworden op: 16-04-03 19:47
Locatie: Den Helder

Bericht door KMQueeNy » 02-06-06 11:09

Ikzelf ben het voorbeeld van een Vmbo'er "en meer niet".
Al is dat we een beetje een leugen.

Na mijn diploma ging ik naar een andere school. Voor een opleiding administratief medewerker. Helaas kreeg ik een zware vorm van de ziekte van pfeiffer. En kon ik de opleiding niet afmaken. Mijn motivatie was verdwenen toen ik beter was, en had geen zin meer in school.

Toen begon ik aan een cursus Webdesign. Waarvan ik inmiddels mn certificaat op zak heb. Nu bezig aan een cursus Desktop Publisher, wat dus mn 2e papiertje hopelijk gaat worden.

Maar dat allemaal terzijde, heeft er weinig mee te maken.
Ik heb nu een parttime baan, van 25 uur. Ik verdien goed. Heb er niets voor geleerd, en ben super tevreden. Ik doe dit thuis, op mn eigen computer. Ik spreek dus absoluut niet van een wereldbaan.. En toch weet ik, dat ik meer verdien dan de gemiddelde werker op mijn leeftijd (in dat zelfde geval, die bv; een vakkenvul baantje hebben, etc). Ik noem maar even iets.

Plannen voor school heb ik niet meer. Misschien ooit, alles kan tegenwoordig, hoe oud je ook bent ;)
Toch zie ik mezelf over een paar jaar wel iets anders doen. Misschien ga ik verder met webdesign (waar ik nu al veel mee doe, maar dan niet als legale baan).

Ik vind;
Mensen, met alleen een simpel diploma, kunnen net zover komen, als mensen, die wel veel geleerd hebben. Misschien moeten ze er iets meer voor doen, maar komen kunnen ze er zeker. Als ze maar de juiste instelling hebben, en weten wat ze willen.


-edit
conclusie is dus:
Na mijn VMBO heb ik geen school meer gevolgd.

Gebruikersavatar
Idiotheque
Moderator
Moderator
Berichten: 17443
Lid geworden op: 26-04-03 07:15
Locatie: 010

Bericht door Idiotheque » 02-06-06 11:22

Ik zeg enkel dat ik dat in dat boekje heb gezien en weest daarbij een beetje terug op dat artikel uit de Elle (mensen die echt GEEN diploma hebben, maar zichzelf te goed vinden voor een baantje als kranten, omdat ze veel geld willen verdienen. Daarbij was het lekker makkelijk, want hun ouders zaten niet achter die gasten aan en betaalden gewoon alles voor ze).

Daarbij had ik het ook niet over VMBO-TL maar over de laagste stromingen van VMBO. Na VMBO-TL kun je doorstromen naar de Havo, dat gaat mijn broertje ook doen, is een heel amitieus ventje. Hij weet wel dat hoe hoger het onderwijs dat je geniet, hoe meer kans je later hebt op een goede/goedbetaalde baan. Bij opleidingen lager dan VMBO-TL heb je simpelweg niet de mogelijkheid om na die 4 jaar naar de Havo te gaan. Tussen die opleidingen zit een te groot verschil, omdat die eerstgenoemden leren doormiddel van praktijkonderwijs en dat sluit gewoon absoluut niet aan op de Havo (waar 95% theorie is).

Ook zeg ik niet dat hoogopgeleiden automatisch een topbaan, een groot huis en een grote auto krijgen. Neem bijvoorbeeld de opleiding SPH (sociale pedagogische hulpverlening), dat is een HBO-opleiding, maar ik heb nog nooit gehoord dat een SPH'er later veel geld verdiend (sterker nog, ik vind het een van de meest ondergewaardeerde en onderbetaalde beroepen, het werk is ongelofelijk zwaar). Ik zeg juist in mijn vergelijking dat er in dat boekje amper VMBO-TL'ers, Havo'ers en VWO'ers zichzelf later in een groot huis zien wonen of in een dikke auto zien rijden.

Overigens raakt de vergelijking van VWO'ers, stoepjes vegen en een uitkering kant noch wal. Het is simpelweg een feit dat laagopgeleiden vaker een uitkering hebben dan mensen die hoogopgeleid zijn, omdat er een schaarste is aan hogeropgeleiden. Er is dus meer vraag naar mensen met een VWO-diploma.

Wat heb jij nou helemaal meer? Vraag ik me dan af.

gezond verstand? of gewoon een bevooroordeelt beeld?

Dit zijn geen aanvallen, maar vragen!

1. Ik heb niet meer, dat beweer ik nergens. Nou ja, omdat we realistisch moesten blijven: ik behoor momenteel tot de 40% van Nederland met een havo-diploma of hoger.
2. Ik ben een bevooroordeeld ja. Voor de een een slechte eigenschap, voor de ander niet. Feit is wel dat iedereen er vol mee zit.

(misschien slightly offtopic, maar je hebt na je VMBO-T nog mavo gedaan? De t staat voor theoretisch en VMBO is iets van de laatste jaren, een vervanging voor de mavo. (omg, can't help it maar op de een of andere manier klinkt dit agressief. dit bedoel ik niet zo, ik wil gewoon eventjes weten wat je nou bedoelt ;))

Gebruikersavatar
KMQueeNy
Moderator
Moderator
Berichten: 13372
Lid geworden op: 16-04-03 19:47
Locatie: Den Helder

Bericht door KMQueeNy » 02-06-06 11:30

Idiotheque schreef:Ook zeg ik niet dat hoogopgeleiden automatisch een topbaan, een groot huis en een grote auto krijgen. Neem bijvoorbeeld de opleiding SPH (sociale pedagogische hulpverlening), dat is een HBO-opleiding, maar ik heb nog nooit gehoord dat een SPH'er later veel geld verdiend (sterker nog, ik vind het een van de meest ondergewaardeerde en onderbetaalde beroepen, het werk is ongelofelijk zwaar). Ik zeg juist in mijn vergelijking dat er in dat boekje amper VMBO-TL'ers, Havo'ers en VWO'ers zichzelf later in een groot huis zien wonen of in een dikke auto zien rijden.


Inderdaad. Het voorbeeld van SPH, vind ik een hele goede. Zo ontzettend zwaar werk, maar de verdiensten? Vallen zwaar tegen.

Ik ken zelf iemand, een goede kennis van ons. Die dat werkt doet. En sja, we weten wat diegene ongeveer verdient. en dat vergeleken met bv de baan van mijn moeder. Een simpel fulltime kantoorbaantje, waarvoor ze niets geleerd heeft, verdiend veel meer.

Het soort werk, wat je doet, of wilt gaan doen. speelt ook nog eens een grote rol. Zoals ik bovenstaande even simpel vergelijk. Dat is oneerlijk eigenlijk. Maar zo steekt het in elkaar.

Daarom juist, leer je veel, of leer je weinig. Wat je doet, verdienen zul je. En de 1 wat meer dan de ander.

Er bestaan ook luitjes, die na hun diploma'tje eeuwig achter de kassa duiken, of vakken gaan vullen. En dan maar zeuren over het feit, dat ze zo weinig verdienen. Dat hebben ze op dat moment, aan zichzelf te danken.

Gebruikersavatar
LikeStrawberry
Raar wijf
Berichten: 26033
Lid geworden op: 04-03-04 18:49
Locatie: Nanaimo

Bericht door LikeStrawberry » 02-06-06 11:42

Idiotheque schreef:Ik zeg enkel dat ik dat in dat boekje heb gezien en weest daarbij een beetje terug op dat artikel uit de Elle (mensen die echt GEEN diploma hebben, maar zichzelf te goed vinden voor een baantje als kranten, omdat ze veel geld willen verdienen. Daarbij was het lekker makkelijk, want hun ouders zaten niet achter die gasten aan en betaalden gewoon alles voor ze).

Daarbij had ik het ook niet over VMBO-TL maar over de laagste stromingen van VMBO. Na VMBO-TL kun je doorstromen naar de Havo, dat gaat mijn broertje ook doen, is een heel amitieus ventje. Hij weet wel dat hoe hoger het onderwijs dat je geniet, hoe meer kans je later hebt op een goede/goedbetaalde baan. Bij opleidingen lager dan VMBO-TL heb je simpelweg niet de mogelijkheid om na die 4 jaar naar de Havo te gaan. Tussen die opleidingen zit een te groot verschil, omdat die eerstgenoemden leren doormiddel van praktijkonderwijs en dat sluit gewoon absoluut niet aan op de Havo (waar 95% theorie is).

Ook zeg ik niet dat hoogopgeleiden automatisch een topbaan, een groot huis en een grote auto krijgen. Neem bijvoorbeeld de opleiding SPH (sociale pedagogische hulpverlening), dat is een HBO-opleiding, maar ik heb nog nooit gehoord dat een SPH'er later veel geld verdiend (sterker nog, ik vind het een van de meest ondergewaardeerde en onderbetaalde beroepen, het werk is ongelofelijk zwaar). Ik zeg juist in mijn vergelijking dat er in dat boekje amper VMBO-TL'ers, Havo'ers en VWO'ers zichzelf later in een groot huis zien wonen of in een dikke auto zien rijden.

Overigens raakt de vergelijking van VWO'ers, stoepjes vegen en een uitkering kant noch wal. Het is simpelweg een feit dat laagopgeleiden vaker een uitkering hebben dan mensen die hoogopgeleid zijn, omdat er een schaarste is aan hogeropgeleiden. Er is dus meer vraag naar mensen met een VWO-diploma.

Wat heb jij nou helemaal meer? Vraag ik me dan af.

gezond verstand? of gewoon een bevooroordeelt beeld?

Dit zijn geen aanvallen, maar vragen!

1. Ik heb niet meer, dat beweer ik nergens. Nou ja, omdat we realistisch moesten blijven: ik behoor momenteel tot de 40% van Nederland met een havo-diploma of hoger.
2. Ik ben een bevooroordeeld ja. Voor de een een slechte eigenschap, voor de ander niet. Feit is wel dat iedereen er vol mee zit.


Okay, nu begrijp ik je beter. :)

(misschien slightly offtopic, maar je hebt na je VMBO-T nog mavo gedaan? De t staat voor theoretisch en VMBO is iets van de laatste jaren, een vervanging voor de mavo. (omg, can't help it maar op de een of andere manier klinkt dit agressief. dit bedoel ik niet zo, ik wil gewoon eventjes weten wat je nou bedoelt ;))


Om eerlijk te zijn heb ik 1 jaar IVBO gedaan, voor moeilijk opvoedbare kinderen. :$ 1 jaar VBO (VMBO) 1 jaar MAVO, en 1 jaar MAVO + (waarvoor ik een diploma heb. Dus ik ben elk jaar een beetje opgeklommen. :)

Daarna MBO niveau 4, blijven zitten, havo gehaald met behulp van pluspakketten, en nu bezig met MBO niveau 4 plusklas. (extra opdrachten, extra specialisatie, extra uren etc).
Calm your tits!

Gebruikersavatar
Idiotheque
Moderator
Moderator
Berichten: 17443
Lid geworden op: 26-04-03 07:15
Locatie: 010

Bericht door Idiotheque » 02-06-06 11:55

Ik meen het als ik zeg dat ik daar respect voor heb. Je hoort het vaak als voornemen dat mensen nog een hogere middelbare schoolopleiding er achter aan willen plakken, maar vaak komt het er niet van (het om na de Havo VWO te gaan doen heeft ook tijden door mijn hoofd gespookt, maar dat is vooral omdat ik toen nog niet wist wat in na de Havo moest gaan doen. Na die vijf jaar moest ik er toch eeeecht niet aan denken om nog twee jaar langer op het Maerlant te 'vertoeven' ;)).
Maar dat was dus ook een beetje mijn punt. Mensen die een lage opleiding doen, geen zin hebben om moeite te doen om verder op te klimmen, maar ondertussen wel verwachten dat ze het gaan maken. Ik denk niet dat het zo werkt. Als je het echt wil maken moet je er wat voor over hebben (en dat begint bij een opleiding volgen, want ook al heb je uiteindelijk je HBO bachelor, je moet bij een bedrijf ook kunnen laten zien wat jij nou kunt).

Gebruikersavatar
Salamanca
Postmaniak
Berichten: 5788
Lid geworden op: 12-09-03 09:34

Bericht door Salamanca » 02-06-06 12:28

Ik heb straks (hopelijk) mn HBO-diploma op zak, en dan hoor ik bij de 25% van de werkzame Nederlanders die dat heeft, ben ik dan beter dan die andere 75%? Nee dus. Het gaat niet alleen om je diploma, maar ook om wat je kunt, je persoonlijkheid etc.
Een diploma is geen garantie voor een baan!

Nou zeg ik niet dat een diploma niets voorstelt, want dat is natuurlijk ook niet zo, maar het zegt lang niet alles.
Feit is dat als je een diploma hebt, je veel meer mogelijkheden hebt.
Ik had natuurlijk ook kunnen stoppen na de havo, maar dan heb je in feite nog niks...

En dan heb je ook nog het feit dat als een man en een vrouw dezelfde functie, en hetzelfde diploma hebben, de man toch meer betaald krijgt!

Gebruikersavatar
LittleMissMe
Postmaniak
Berichten: 7051
Lid geworden op: 28-04-03 11:05

Bericht door LittleMissMe » 02-06-06 13:07

Allereerst even in te haken op het feit over SPH (ik studeer het zelf): dat ligt meer aan degenen die dat werk uitvoeren. Wij krijgen allemaaal vanuit de opleiding op ons hart gedrukt dat we zodra we afgestudeert zijn ons moeten aanmelden bij de vakbond voor de SPH. SPH'ers krijgen vaak uitbetaald op MBO-niveau, maar je hebt gewoon recht op HBO-loon want dat ben je ook gewoon waard. Je moet dus zelf ook op je strepen staan dat je gewoon minstens het minimum loon op HBO niveau moet kunnen verdienen.
Daarbij ligt natuurlijk ook het probleem dat SPH een opleiding binnen de zorg is >>> subsidies zijn erg krap dus er is weinig ruimte voor mega-lonen. Daarentegen kun je je wel weer heel goed omhoog werken met SPH en uiteindelijk weer flink veel verdienen. Ook hier ligt het aan je eigen houding en hoe assertief je bent.

En verder in de discussie.. ik denk niet dat VMBO-ers minder toekomst hebben ofzo.. maar het ligt aan je eigen houding. Juul heeft veel ambities en motivatie en zal het ver schoppen.. Mijn nichtje doet LWO (laagste vorm van het huidige VMBO) en is ontzettend creatief en zal het óók ver schoppen, hierin wordt ze wel een beetje gepusht door haar ouders maar dat komt omdat ze wat onzeker is en de grote stappen niet zelf durft te nemen. Maar ze zal er wel komen (Y)
Daarbij had ik ook een klasgenoot op het VWO, een afghaan, die begon op de MAVO en zich naar het VWO heeft opgewerkt omdat hij het verstand wel had maar de taal een obstakel was. Nu zit hij op de universiteit, hij haalde betere cijfers voor Nederlands dan wij allemaal en hij maakt het ook helemaal (Y) daar heb ik echt megarespect voor.

Mijn andere nichtje doet VMBO-beroepskader. Ze is totaal niet ambitieus, doet niks op school, haalt net aan voldoendes en nja niet lullig bedoelt maar ze is gewoon niet slim.
En nou wil ik niet discrimineren maar dát is nou het beeld dat ik van de meeste VMBO'ers zoals ik die ervaar op stage en op de middelbare school, heb. Ongemotiveerd, een grote bek, niets doen maar alles willen. En natuurlijk zijn ze niet allemaal zo, maar deze vallen wel meer op en wekken bij mij veel ergernis op. En daarvan heb ik idd het idee dat er niet veel van hun terecht zal komen, of pas op latere leeftijd als ze een beetje "verstandig" worden.
- - Lift your skinny Fists like Antennas to Heaven - -

green

Bericht door green » 02-06-06 13:19

"Ongemotiveerd, een grote bek, niets doen maar alles willen. En natuurlijk zijn ze niet allemaal zo, maar deze vallen wel meer op en wekken bij mij veel ergernis op. En daarvan heb ik idd het idee dat er niet veel van hun terecht zal komen, of pas op latere leeftijd als ze een beetje "verstandig" worden."
:o


ik snap niet dat veel mensen zo slecht denken over het vmbo...
het zijn meestal de mensen die nog nooit op zon school zijn geweest,
heb ik het idee... die zo denken.. ik heb zelf op een vmbo school gezeten,
en dat heb ik dus echt nog nooit gezien, dat mensen zo waren!
niet iedeeren doet vmbo omdat die lui is of whatever...
sommige mensen kunnen gewoon geen havo! te moeilijk..

Gebruikersavatar
LikeStrawberry
Raar wijf
Berichten: 26033
Lid geworden op: 04-03-04 18:49
Locatie: Nanaimo

Bericht door LikeStrawberry » 02-06-06 13:32

xgreenx_ schreef:
Ongemotiveerd, een grote bek, niets doen maar alles willen. En natuurlijk zijn ze niet allemaal zo, maar deze vallen wel meer op en wekken bij mij veel ergernis op. En daarvan heb ik idd het idee dat er niet veel van hun terecht zal komen, of pas op latere leeftijd als ze een beetje "verstandig" worden."

:o


ik snap niet dat veel mensen zo slecht denken over het vmbo...
het zijn meestal de mensen die nog nooit op zon school zijn geweest,
heb ik het idee... die zo denken.. ik heb zelf op een vmbo school gezeten,
en dat heb ik dus echt nog nooit gezien, dat mensen zo waren!
niet iedeeren doet vmbo omdat die lui is of whatever...
sommige mensen kunnen gewoon geen havo! te moeilijk..


Ik ben het inderdaad met je eens dat als je eenmaal VMBO doet, je ook niet ziet dat 'je mede mens' (klasgenoten) dom zijn, irritant zijn, doelloos zijn of wat dan ook. Het zijn je gelijke, je klasgenoten, de 1 mag je wel, de ander mag je niet. :)

Ik ben het ook met je eens dat er nu eenmaal mensen zijn die absoluut niet hoger KUNNEN, simpelweg omdat het niveau VMBO hun niveau is.

Ik ben het ook met je eens (die conclusie heb ik even getrokken) dat VMBO-ers niet dom zijn.

Maar wat ik wel vind, is dat het VMBO jammer genoeg een soort dump (vuilstort) is geworden van de afgezakte luie havo-ers, buitenlanders (kunnen hun ook niks aan doen, een nieuwe taal leren IS moeilijk *kom ik later op terug) en de mensen die te lui waren om te leren en het allemaal wel best vinden VMBO te doen om toch maar iets te doen.

*om even terug te komen op de buitenlanders;
Ik vind het heel erg vervelend dat sommige vluchtelingen/allochtonen etc behandeld worden als dom. Ik bedoel, ga jij maar eens een opleiding op jouw niveau doen in een taal die je totaal niet kent.

Voorbeeld:

Ikzelf, ik zit/zat op havo niveau. Ga verhuizen naar turkije, ga daar havo doen (want dat is mijn niveau) en kan dat niet aan, aangezien ik niks van de taal begrijp. Ben ik dan dom? nee, ik heb alleen die taal kennis niet.

Het klinkt een beetje lullig, maar ik vind het precies hetzelfde met dislecten. Aangezien zij de taal ook niet optimaal beheersen. Ik vind dislecten ook niet dom, maar ze worden wel vaak in het VMBO gestopt. "jij kunt niet spellen, ga maar VMBO doen".

Och jongens, ik heb hier zoveel over te zeggen, dat het onmogelijk is dat allemaal op te typen in 1 dag.
Calm your tits!

green

Bericht door green » 02-06-06 13:38

ja dat heb ik ook..
en ben het ook helemaal met jou eens!

Gebruikersavatar
LittleMissMe
Postmaniak
Berichten: 7051
Lid geworden op: 28-04-03 11:05

Bericht door LittleMissMe » 02-06-06 21:33

xgreenx_ schreef:"Ongemotiveerd, een grote bek, niets doen maar alles willen. En natuurlijk zijn ze niet allemaal zo, maar deze vallen wel meer op en wekken bij mij veel ergernis op. En daarvan heb ik idd het idee dat er niet veel van hun terecht zal komen, of pas op latere leeftijd als ze een beetje "verstandig" worden."
:o


ik snap niet dat veel mensen zo slecht denken over het vmbo...
het zijn meestal de mensen die nog nooit op zon school zijn geweest,
heb ik het idee... die zo denken.. ik heb zelf op een vmbo school gezeten,
en dat heb ik dus echt nog nooit gezien, dat mensen zo waren!
niet iedeeren doet vmbo omdat die lui is of whatever...
sommige mensen kunnen gewoon geen havo! te moeilijk..


Ik geloof dat ik behoorlijk wat uitzonderingen ook heb genoemd hoor ;) Even goed lezen aub ;) En je veronderstelt nu iets wat niet waar is. Ik zat op een school waar een VMBO en HAVO/VWO afdeling was dus ik ken het wel degelijk! En als ik bij de VMBOkant kwam ben ik echt voor de meest achterlijke dingen uitgemaakt.. vandaar.. dat is een image dat wordt gecreerd, net als dat de criminele marokanen het verpesten voor alle marokanen en turken..
JE interpreteert mijn woorden dus verkeerd..
- - Lift your skinny Fists like Antennas to Heaven - -

Sanneke

Bericht door Sanneke » 02-06-06 22:06

Ik wou dat ik alleen met een VMBO diploma ergens kon komen maar dat is in deze maatschapij heel moeilijk.
En ik wil ook graag een baan hebben die ik leuk vind.

Ik had misschien ook Havo kunnen halen maar mijn motivatie voor school is 0,0.
Nu heb ik examen gedaan op nivea VMBO KB.
Terwijl ik makkelijk TL had kunnen doen.
Mijn ouders noemen me ook lui en denken dat ik er niet voor wil knokken.
Maar ik heb gewoon grote problemen met concentratie en communiceren met leraren, klasgenoten etc.
En op 't VMBO moet je nou eenmaal veel zelf doen om je klaar te maken voor 't MBO.

Ik denk dat je met meer, hogere papiertjes makkelijker om hoog komt dan met alleen een VMBO diploma.
Natuurlijk heeft iedereen soms geluk en zijn kansen.
Maar ik word haast gedwongen om mijn MBO diploma te halen om goed betaald te krijgen en iets te doen wat ik leuk vind.
Eerlijk gezegd heb ik helemaal geen zin meer in school maar 't is geen slimme beslissing om nu al te stoppen.

Gebruikersavatar
KMQueeNy
Moderator
Moderator
Berichten: 13372
Lid geworden op: 16-04-03 19:47
Locatie: Den Helder

Bericht door KMQueeNy » 02-06-06 22:29

Ik heb dus ook echt een motivatie van 0,0.
Behalve als er iets is, wat me echt trekt. Dan ga ik er 100% voor.

Ik heb inmiddels 2x een goed betaalde baan gehad. Met alleen mijn vmbo diploma, en mijn webdesign certificaat. Maar inderdaad, die baantjes heb ik grotendeels gekregen door geluk.

Nu werk ik al bijna 2 jaar bij hetzelfde bedrijf. Ik verdien lekker, woon nog thuis, dus vaste lasten heb ik niet. Ik help mijn vader, met het runnen van een verhuur bedrijf (o.a. de website). En help ik hem af en toe, in zijn antiekzaak.

Ook al zou ik nu gaan samenwonen (dan worden de kosten gedeeld met mn lover). Dan zou ik nog prima rondkomen.

Maar het is niet de baan, die ik levenslang zou willen hebben. Ik heb ook totaal geen idee wat ik in de toekomst wil. Ik ben echt zo'n afwachter, en zie wel wat er op mijn pad komt. Tot nu toe, gaat alles prima.

Ik ben zelf een beetje aan het verdienen, af en toe een website maken, en ik zit in de vissen handel (het kweken ervan). En daar verdien ik ook een leuk centje mee.
En dat alles met alleen mijn VMBO diploma'tje, haha !
Daar beweer ik trouwens niets mee, maar ik maak even duidelijk, dat ik me op deze manier prima vermaak ;)

Gebruikersavatar
pietvanvliet
Beheerder
Beheerder
Berichten: 7870
Lid geworden op: 20-10-02 16:09
Locatie: Het niets

Re: Meer school, meer lol?

Bericht door pietvanvliet » 03-06-06 01:12

RadioRedhead schreef:Ik vind het nogsteeds een bekrompen gedachte dat men denkt dat mensen met een laag diploma minder ver komen in de maatschappij. natuurlijk wordt dat verteld als je op school zit, zodat je door blijft leren, maar de werkelijkheid is, dat je eindigt, hoe je het zelf hebben wilt.


Welkom in Utopia. Of in Soviet-Rusland, haal maar door wat niet van toepassing is.

Voor de rest van de wereld geldt de irritante regeling dat je wordt betaald naar vermogen. Diploma's en certificaten zijn een van de eerste manieren waarop iemands vermogen tot presteren wordt gemeten. Hoe hoger je papiertje hoe hoger je beloning.

Dat hoeft niet eens te gaan over schoolprestaties. Portfolio's tellen ook en als jouw portfolio van hogere kwaliteit is dan die van de anderen krijg jij de baan.

een niveau VMBO-T meneer/mevrouw kan in mijn ogen best een leuke baan vinden, hoger op klimmen, en het bedrijf overnemen. Om vervolgens winst te maken, en rijk te worden inclusief groot huis en dure auto. En dat allemaal met dat 'lage' diploma papiertje.


Tuurlijk. Lullig detail is alleen dat als je wilt opklimmen zonder de lotto te winnen en de tent op te kopen, daar dan wel iets tegenover moet staan.

Daar komen de certificaten om de hoek kijken en je bent zo goed als je laatste diploma. Een VMBO-T' er met achtenveertig certificaten onder zijn/haar riem heeft een aanwijsbaar hoger prestatieniveau dan toen hij/zij van school kwam.

Een VWO-er kan in mijn ogen best geen baan vinden, denken; "ik ben VWO-er, mooi dat ik geen stoepjes ga vegen" en tot zijn/haar 45e van een uitkering leven, en geen tering van z'n leven maken.


En dat heeft dan weer geen ruk met opleiding te maken. Dan heb je gewoon een waardeloze instelling.

Nu zijn dit 2 extreme voorbeelden, maar ik vind het zo bekrompen om te zeggen, mensen met een 'laag' niveau, komen laag terrecht, en mensen die 'hoog' niveau hebben, krijgen een top baan, een auto en een groot huis.


Bekrompen of niet, in een kapitalistisch systeem wordt men beoordeeld naar kennis (, kennissen) en kunde. Mensen die meer kunnen dan anderen worden hoger beloond.

Volgens mij klopt je formulering dan ook niet. Wat je volgens mij bedoelt te zeggen is dat het een bekrompen gedachte is dat mensen met een VMBO-diploma minder zijn dan dan mensen die wetenschappelijk geschoold zijn. Daarin geef ik je gelijk.
Later is allang begonnen.
_________________
One day I'll raise again, and write something eternal then

Gebruikersavatar
Salamanca
Postmaniak
Berichten: 5788
Lid geworden op: 12-09-03 09:34

Bericht door Salamanca » 03-06-06 10:16

RadioRedhead schreef:Het klinkt een beetje lullig, maar ik vind het precies hetzelfde met dislecten. Aangezien zij de taal ook niet optimaal beheersen. Ik vind dislecten ook niet dom, maar ze worden wel vaak in het VMBO gestopt. "jij kunt niet spellen, ga maar VMBO doen".


Ik zit nu op het HBO, en daar zitten best veel dyslecten.
En op de havo zaten er ook genoeg, dat is dus ook niet helemaal waar :)
Die krijgen dan gewoon extra tijd met tentamens/examens.

En dyslectisch zijn heeft natuurlijk ook niks met domheid te maken :)

Gebruikersavatar
chemietje
Best kansloos...
Berichten: 1500
Lid geworden op: 29-03-06 19:37
Locatie: Bussum

Bericht door chemietje » 04-06-06 20:31

Allereerst wil ik even duidelijk maken dat ik niet alle posts hier grondig heb gelezen en ook niet van plan ben dat te doen, aangezien het er een beetje uitziet als een HAVO-VMBObattle

Ik denk dat het probleem in de 'attitude' van de meeste mensen zit. En op het VMBO ligt die nogal wat anders dan in de havo.

[quote=Mijn Broertje] 'Leren voor examens? Mam, ik ben vmbo, die leren niet. Ghehehe'[/quote]

VAAK is het zo dat mensen op het VMBO dit gekozen hebben omdat ze er zich makkelijk vanaf willen maken, terwijl ze makkelijk HAVO kunnen.
De meeste VMBO-ers die ik ken in ieder geval wel. Veel vrije tijd, je hoeft vrijwel niets te doen om je diploma te halen.

Er zijn wel degelijk mensen die moeite hebben met theorie leren, en daardoor op het VMBO terecht gekomen zijn, maar ik denk dat het bij 70% gewoon een kwestie is van gemakszucht.

Een veel gehoorde zin is: ' Ja, ik doe eerst gewoon even MBO en daarna doe ik wel HBO'. Ik denk dat mensen niet doorhebben dat ze veel sneller zijn als ze hun HAVO halen (met wat minder vrije tijd) en daarna meteen naar een HBO opleiding gaan. Hetzelfde is natuurlijk te zeggen voor HAVO'ers die een universitaire studie najagen.

Ik behoor persoonlijk tot de groep luie HAVO'ers. Hierdoor ben ik meerdere malen in de problemen geraakt (terwijl ik eigenlijk gewoon VWO moet kunnen) en daar heb ik een hoop van geleerd. Ik heb het afgelopen jaar bijvoorbeeld voor het eerst huiswerk gemaakt en ben minder gaan stappen.

Het probleem van veel VMBO'ers is denk ik dat ze te slim zijn. Ze halen (redelijk) goede punten, zonder iets te doen. Daardoor houden ze veel vrije tijd over en zijn ze niet gewend dat ze ook echt heel hard hun best moeten doen. Ik denk dat het daardoor ook moeilijker gaat worden om in het vervolg een meer op theorie gerichte opleiding te vinden, aangezien het VMBO meer gericht is op de praktijk.

En feit is gewoon dat tegenwoordig hogere eisen worden gesteld. Ik stond er al van te kijken dat je in Belgie niet eens naar de kunstacademie kan als je geen VWO hebt. Overal worden eisen aan gesteld, en voor veel praktiserende beroepen heb je wel een afgeronde MBO-opleiding nodig, maar die beroepen verdienen niet echt super.
Er is gewoon redelijk wat vraag naar hoogopgeleide mensen, of mensen die zich ergens in hebben gespecialiseerd.

Natuurlijk is het niet zo dat dat voor iedereen geldt, ik ben ook van mening dat als je je ergens voor inzet dat je het wel redelijk ver kan schoppen, maar over het algemeen is bij de VMBO'ers die motivatie in wilskracht zo aangetast door een mate van laksheid dat dat op de lange duur niet veel kans van slagen heeft.

Ik geef hierbij niet alleen de schuld aan de leerlingen zelf, overigens. Ik merk dat leraren ook de instelling hebben/krijgen tegenover VMBO-klassen: 'ach ze doen maar, kan mij het nog schelen'. Ik merk bijvoorbeeld dat wij op de HAVO veel meer gestimuleerd worden huiswerk te maken, dat er strenge maatregelen waren als we iets niet op tijd af hadden. Ik kreeg brieven mee met waar vanalles instond.

Kijk ik naar mijn broertje (VMBO'er) die krijgt die dingen nooit, als hij iets niet inlevert is het niet zo erg...etc.

Ik merk dat dit een lap tekst is en ik zal er vast nog wel meer over willen zeggen dus nu stop ik met ratelen.
Er is gangreen voor iedereen.

Sanneke

Bericht door Sanneke » 04-06-06 21:29

Ik als VMBO-er had ook als ik meer mijn best deed, ook Havo kunnen doen.
Maar ik heb er geen motivatie voor.
Vooral omdat je op 't VMBO alles zelf moet doen.
Leraren gaan achter hun tafeltje zitten en jij moet uit je boek werken en als je 't niet snapt kom je 't maar vragen.
En omdat ik moeilijk communiceer vond ik dat echt moeilijk. (n)

Maar 't gaat er niet om of VMBO-ers te lui zijn om te leren.
't Gaat er om of je hoger op komt met een hoger papiertje.
En helaas is dat waar..

Gebruikersavatar
chemietje
Best kansloos...
Berichten: 1500
Lid geworden op: 29-03-06 19:37
Locatie: Bussum

Bericht door chemietje » 05-06-06 01:55

xCHERRYBLOSSOMGIRLx schreef:
Maar 't gaat er niet om of VMBO-ers te lui zijn om te leren.
't Gaat er om of je hoger op komt met een hoger papiertje.
En helaas is dat waar..


Maar dat is toch geen punt van discussie? Dat is toch gewoon vastgesteld?
Er is gangreen voor iedereen.

Bronson

Bericht door Bronson » 06-06-06 08:31

je komt hogerop met de juiste opleiding. En dat heeft niks met vmbo/havo te maken. kijk maar naar die duizenden webdesigners die geen baan kunnen vinden, hetzelfde gaat gebeuren met fotografie, daar duikt iedereen nu op, dus dat stort over twee jaar net zo hard in.

Wees slim,volg vmbo of havo, kom hogerop en word boswachter! (y)

een niveau VMBO-T meneer/mevrouw kan in mijn ogen best een leuke baan vinden, hoger op klimmen, en het bedrijf overnemen. Om vervolgens winst te maken, en rijk te worden inclusief groot huis en dure auto. En dat allemaal met dat 'lage' diploma papiertje.

Een VWO-er kan in mijn ogen best geen baan vinden, denken; "ik ben VWO-er, mooi dat ik geen stoepjes ga vegen" en tot zijn/haar 45e van een uitkering leven, en geen tering van z'n leven maken.daar doelde ikdus op.

The_Return_Off
Moderator
Moderator
Berichten: 943
Lid geworden op: 16-11-05 00:53

Bericht door The_Return_Off » 06-06-06 10:48

Als Haringist (:P) wil ik even het volgende stuk promoten:
Bas Haring schreef:Als het aan "topmanagers" uit het Nederlandse bedrijfsleven ligt bereiken we die wereld nooit. Onlangs hoorde ik een directeur van Unilever beweren dat we nog harder en nog competitiever moesten gaan werken. Kinderen moesten van jongs-af-aan reeds ingepeperd worden dat de wereld één groot gladiatorengevecht is en dat er slechts één manier is om te overleven: beter zijn dan de rest. Harder werken, slimmer zijn, en minder slapen. Dat was zijn devies - en zelfs voor kinderen dus.

Maar voor wie zouden we dat doen? Wie heeft er profijt van wanneer ik nog harder ga werken; en wanneer ik mijn (niet-bestaande) kinderen aanspoor hetzelfde te gaan doen? Ik in ieder geval niet: ik wil over het strand kunnen rennen en op de fiets naar het werk. Wij met z'n allen; die hebben profijt van al dat harde werken. Maar het zich over de kop werkende individu niet.

Een beetje slimme medisch specialist bijvoorbeeld werkt zo'n 20 uur per week; levert voldoende geld op, en bovendien een boel vrije tijd. Maar dat willen we niet: goede specialisten zijn zeldzaam, maar wel noodzakelijk - zonder specialisten gaan er mensen dood. Dus vertellen we de specialist dat hij meer wil; dat hij ongelukkig is als hij slechts 20 uur per week zou werken. Slechts met een grotere auto en een tweede huis in Frankrijk kan een ware specialist gelukkig zijn, en dus gaat hij of zij weer aan de slag. En wij maar lachen: we hebben de specialist waar we 'm hebben willen, en bovendien slechts in ruil voor iets onbenulligs als een auto.

In diverse branches - advocatuur, advies - kun je na jaren je de pleuris te werken partner worden. Dan mag je bij wijze van spreken in een grote leren fauteuil zitten met een sigaar en een glas whisky, en stroomt het geld binnen. Zit je eenmaal in die stoel dan valt ie waarschijnlijk een beetje tegen. Kom je tot de ontdekking dat het helemaal niet om die stoel te doen was maar om die jaren ervoor. Die jaren dat je beste van je leven gegeven hebt, voor... voor wat eigenlijk? Voor die stomme stoel?

Zoals de hond die in stripverhalen achter een vette worst aanrent en daarbij een karretje vooruit trekt. Die - als hij uiteindelijk 's avonds de worst op mag eten - zich realiseert dat het allemaal niet om de worst te doen was, maar om zijn rennen.

Zullen wij ooit het ideaalbeeld uit de reclames bereiken? Het ideaalbeeld van de wereld waarin het prettig toeven is. Natuurlijk niet. En zeker niet wanneer we naar de directeur van Unilever luisteren - die nota bene van dat soort reclames maakt.

Wat zegt dit over de opleidingen? Dat je niet de opleiding moet gaan doen omdat je altijd gelukkiger bent met een hoge opleiding. Moeten we dan maar op onze luie reet gaan zitten? Natuurlijk niet. Je kunt zeker wel gelukkiger zijn met een hoge opleiding. Je kunt veel meer kiezen en je kunt veel meer verdienen of veel minder werken. Maar je kan evenwel gelukkig zijn als schoonmaker. Denk na over wat je wilt bereiken en dat het hoogste diploma niet het hoogste doel is. Als je arts wilt worden, moet je dit vooral proberen, maar iedereen die gelukkig is zonder een vet salaris is zeker niet dommer/naiver/ongelukkiger. (misschien minder kennis, maar dit zegt niets over de wijsheid).
Maar je kunt duidelijk wel je leven flink verneuken door geen opleiding te doen! Als je niet van simpel werk houdt bijvoorbeeld. Of als je je doodstaart op een vals beeld.
En onthoudt dat het werk 10x belangrijker is dan de beloning. Beter leuk werk met een gemiddelde beloning dan gemiddeld werk met een goede beloning.
Each of us has been endowed with reason, and it is our right, as well as our responsibility, to exercise it.

"Leder beredenederen" - Meneder de Beder.

Gebruikersavatar
pingey
Postmaniak
Berichten: 4661
Lid geworden op: 16-04-03 20:37
Locatie: Purmerend

Bericht door pingey » 06-06-06 11:04

Sanne schreef:Ik als VMBO-er had ook als ik meer mijn best deed, ook Havo kunnen doen. Maar ik heb er geen motivatie voor.
Vooral omdat je op 't VMBO alles zelf moet doen.
Leraren gaan achter hun tafeltje zitten en jij moet uit je boek werken en als je 't niet snapt kom je 't maar vragen.

Om dit even flink de grond in te boren; hoe hoger de opleiding die je doet, hoe meer zelfstandigheid je moet bezitten. Het kan best zo zijn dat jou kunnen hoger ligt dan VMBO en dat jou motivatie niet al te best is, maar als jij niet om kan gaan met zelfstandigheid dan zal je een hoger niveau op dat moment ook niet trekken. Ze gaan er vanuit dat je met ieder niveau dat je opstapt (zie het als een klas waarin je overgaat) meer zelfstandigheid verkrijgt en daar dan ook goed mee om kan gaan.

Ik ben het voor de rest voor een groot deel met Yvonne eens. Heel veel VMBO'ers kunnen wel beter, maar hebben gewoonweg er geen behoefte aan. (En ja, er zijn uitzonderingen ~) En ja, dan wordt het inderdaad een dumpplek voor afgezakte HAVO'ers en luie donders.
Ik denk dat dat meteen ook zorgt dat VMBO zo'n bepaalde ongeinteresseerde en lompe uitstraling heeft met een boel grofgebekte. Niemand kan het vaak wat schelen wat ze doen daar, ze moeten naar school door de leerplicht en omdat het moet maken ze er op hun manier het beste van. Wat dus niet inhoud dat ze gezellig gaan leren. Nee, ze veranderen de lessen in een groot kippenhok. En ja, daar mee verpesten ze het voor degene die het wel graag willen volgen. Snappie_vous?

Juul schreef:Ikzelf, ik zit/zat op havo niveau. Ga verhuizen naar turkije, ga daar havo doen (want dat is mijn niveau) en kan dat niet aan, aangezien ik niks van de taal begrijp. Ben ik dan dom? nee, ik heb alleen die taal kennis niet.

Het klinkt een beetje lullig, maar ik vind het precies hetzelfde met dislecten. Aangezien zij de taal ook niet optimaal beheersen. Ik vind dislecten ook niet dom, maar ze worden wel vaak in het VMBO gestopt. "jij kunt niet spellen, ga maar VMBO doen".

Nee, ik vind dit dus absoluut niet eerlijk. Buitenlanders kunnen er wat aan doen, ze kunnen een taal leren te berheersen; spreken en schrijven. Met wat bijles van een paar weken heb je het gewoon redelijk onder de knie.

Dyslecten kunnen niks doen aan het feit dat ze dingen verkeerd schrijven. Tegenwoordig is het trouwens absoluut niet meer dat met dyslectie je meteen afgeschreven wordt naar het VMBO. Ik ben bevriend met de grootste dyslect die er bestaat en die doet het super op de HAVO, alleen maar achten. Maar dan loop je weer tegen de kwestie aan: hoe graag willen mensen het? Is het niet makkelijk als je dyslectie hebt om dan VMBO te gaan doen en achteraf te zeggen dat het door de dyslectie kwam. Fabian heeft in de 1e, 2e en 3e moeten knokken voor Nederlands omdat hij anders zou zakken voor Nederlands en naar VMBO moest. En verrek, met allemaal achten en één vijf haalt hij dit jaar zijn HAVO-diploma.


Ik probeer niet te bewijzen dat HAVO beter is dan VMBO. En ik vind ook niet dat het ligt aan papiertjes. Mijn moeder komt van het laagste van het laagste, de huishoudschool (come on!) Ze heeft zich op haar twintigste laten omscholen en kreeg pasgeleden een leidinggevende functie aangeboden met haar huishoudschool. Ze had gewoon alles kennis opgezogen als een spons en was gewoon perfect in wat ze deed, iedereen vertrouwd haar, vind haar goed en kunnen op haar bouwen. Dat leer je niet met een papiertje.

Bronson

Bericht door Bronson » 06-06-06 11:13

Ik had misschien ook Havo kunnen halen maar mijn motivatie voor school is 0,0.
Nu heb ik examen gedaan op nivea VMBO KB.
Terwijl ik makkelijk TL had kunnen doen.
Mijn ouders noemen me ook lui en denken dat ik er niet voor wil knokken.


Hebben je ouders niet gelijk? Je had het makkelijk kunnen doen, maar je hebt geen motivatie, zeg je zelf al! En als je je bij je toekomstige werkgever net zo gedraagt kom je inderdaad niet hogerop. "Ja ik had die fout kunnen voorkomen, maar ik had niet de motivatie om ff iemand anders werk op te pikken, ze zoeken het maar uit"

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast